It’s Not Just One Bus Route

Yesterday (or see below), I translated a longer piece about a particular bus route in Aarhus that is, um, overdosing on diversity. In a follow-up article from TV2 East Jutland, it turns out that it’s almost all routes! From Uriasposten, original below the fold.

Last Saturday I got a parking ticket in downtown Aarhus, but that didn’t get me to think of using public transportation. TV2 East Jutland reported yesterday on a father of two who was afraid to use the bus on route 4A. But there’s more to that story, Youths terrorize city busses: drivers are too afraid to do anything.

Quoted from the TV2 article:

,,, and now it seems that it is far from the only case with bus route 4A that goes between Brabrand and Tranbjerg or Viby.

“It is happening everywhere. And in most cases, if we ask the youths to behave or put out their cigarettes, they just abuse us, spit at us, and don’t care”, told Anita Nørgaard, a work environment representative at Busselskabet Aarhus Sporvejes Station Syd, til TV2 East Jutland.

It happens most often in buses that go to Gellerup or other ghetto areas, but it happens on pretty much all routes as I’ve seen.

She tells that it’s not just in her bus, but pretty much all drivers experience that youths tyrannize city buses and threaten personnel and passengers. As a work environment representative, she hears from all of her colleagues who experience the same.

“We are well aware that the youth often carry knives or similar and never know what their reaction is going to be if we say something to them. So I can well understand that both drivers and passengers feel unsafe”, says Anita Nørgaard.


Det er stort set på alle bybuslinjer i Aarhus, at grupper af unge terroriserer busser…

Lørdag fik jeg en parkeringsbøde i det centrale Århus, men det får mig nu ikke til at overveje offentlige transportmidler. TV2 Østjylland fortalte i går om en far til to, der var bange for at bruge bus 4A, men der er mere i historien – Unge hærger bybusser: Chauffører er for bange til at gøre noget.

“… nu viser det sig, at det langt fra er et enestående tilfælde for bybusruten 4A, der kører mellem Brabrand og Tranbjerg eller Viby.

– Det sker overalt. Og i de fleste tilfælde, hvis vi beder de unge om at opføre sig ordentlig eller slukke cigaretterne, så sviner de os bare til, spytter på os og er ligeglade, siger fortæller Anita Nørgaard, der er arbejdsmiljørepræsentant hos Busselskabet Aarhus Sporvejes Station Syd, til TV2 ØSTJYLLAND. …

– Det sker som oftest i de busser, der kører til Gellerup eller andre ghettoområder. Men det er generelt på alle linjer, jeg oplever det. …

Hun fortæller desuden, at det ikke kun er i hendes bus, men stort set alle chauffører, der oplever, at unge tyranniserer bybusser og truer både personale og passagerer. Som arbejdsmiljørepræsentant hører hun nemlig fra alle de kolleger, det går ud over. …

– Vi ved jo godt, at de unge kan gå med stikvåben, og vi ved aldrig, hvad deres reaktion er, hvis vi siger noget til dem. Så jeg kan godt forstå, at både chauffører og passagerer er utrygge, siger Anita Nørgaard.”

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.