Civil Wars

From a post at Vox Populi, an interesting quote:

“Trust” isn’t just an intangible concept when we’re talking about the potential for civil warfare. Sinisa Malesevic is a professor who studies the sociology of civil wars and a survivor of the Yugoslavian civil war. He’s someone Marvel really should’ve reached out to for script advice, and he noted the breakdown of trust was one of the first traumatizing steps to war, “… in a very short period of time, there is a complete sense of fear, you do not know who is who, who is supporting which side … that fear spreads.”

Sinisa also pointed out that most civil wars start after a loss of trust in the government, particularly law enforcement: “One of the defining features of any state is a legitimate monopoly on the use of violence.” In other words, if we trust the police to handle bad guys better than armed groups of vigilantes, we’ll probably trust the government more than armed groups of insurgents.

“And if police are not seen as doing their job … I think that certainly has an impact.”

This quote and the post are both interesting enough that wanted to save them, but what got me off my ass was a post at Uriasposten about Oliver’s new Audi vandalized in a “secure” parking garage. Translation follows (original text below the fold):

It sucks, of course, for Oliver. but the police have long ago given up investigating similar cases that are now more or less officially termed “insurance questions”. It can become much worse. Civil society is being lost and there will come a day when the police also give up investigating aggravated violence ["and murder, like in Sweden" - adds Mr Snaphanen in the comments]. From a report in the Danish tabloid, Ekstra Bladet, a few quotes:

[Oliver Lawson, after buying a used Audi A5 convertible about three weeks ago for DKr 480,000 [~$60,000]], was even more furious when on Friday evening he found his car scratched and its windows smashed [...].

Especially because he had paid extra to park in One Parks locked parking garage [...] where they write on their website that the car is safe and secure with 24-hour video monitoring.

[...]

Copenhagen’s police confirm that they have received a report. It has been “filed in the system”, as it’s called.

Even though it’s very annoying to have one’s windows broken, it is a fine car, nobody was injured (police spokesman).

The clock is ticking on that day when armed groups of vigilantes start turning up.

Det er selvfølgelig træls for Oliver, men politiet er forlængst holdt op med at efterforske sådanne sager, der mere eller mindre officielt ses som et forsikringsspørgsmål. Det kan blive meget værre. Civilsamfundet er på retur, og der kommer en dag hvor politiet også opgiver at efterforske grovere vold. Fra Ekstra Bladet – Fik smadret luksus-bil i p-kælder: ‘Ingen gider se på videoovervågningen’.

“Det var en drengedrøm, der gik i opfyldelse, da 23-årige Oliver Lawson for knap tre uger siden købte en hvid Audi A5 Cabriolet, der kostede 460.000 kroner som brugt – 780.000 kroner fra ny. Derfor blev han også ekstra rasende, da han fredag aften fandt sin bil med ruderne smadret og ridser på siden, ligesom også en Range Rover i kælderen var blevet ødelagt.

Ikke mindst fordi han netop havde betalt ekstra penge for at parkere den i One Parks aflukkede parkeringskælder tæt på Nordhavn Station på Østerbro i København, hvor de skriver på hjemmesiden, at bilen er i trygge og sikre rammer og er sikret med døgn-videoovervågning. …

– Ham, der solgte mig abonnementet, sagde, at der aldrig skete noget, siger han og fortæller, at han, da han stod på stedet med sin far, fik at vide af en vagt, at de oplever mange problemer med unge, der har en truende adfærd på stedet. …

Københavns Politi bekræfter, at de har modtaget en anmeldelse… Den er derefter lagt ‘til reol i deres system’, som det kaldes.”

“Selv om det er meget irriterende at få knust en rude, for det er jo en fin bil, så er der ikke nogen mennesker, der har lidt skade.” (vicepolitiinspektør Henrik Møller Jakobsen)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.