Portuguese Financial Stuff

Updates at bottom – yes, this’ll get long

****

An official, albeit non-authoritative, site about Living in Portugal (it’s produced by the PT tourist bureau). This site, provided by SEF (Portuguese Immigration and Borders Service), is both official and authoritative, but much less helpful. There’s also a third official site, something about “www.secomunidades.pt”, that is referenced by the Living in Portugal site, but only some of its pages are in English (apparently only those that are linked).

From the Portuguese Embassy in the US.

This site, peaceful-portugal.com, looks promising. Very systematic layout of the steps needed.

Portugal Buying Guide

This site, Anglo info brings up two different(?) tax cards, a Tax Number and card (Numero Fiscal de Contribuinte) (which the other two above also mention), but also a Tax Card (Cartão de Contribuinte) (for non-EU residents).

According to this (shenanigans with Portuguese letters):

Fiscal Nº/card, NIF Nº/card (número de identificação fiscal), Contribution Nº/card (número de contribuinte) are all one and the same thing. You need this number to do virtually anything in Portugal, including opening a bank account, buying a house, long-term renting etc etc etc. If you are non resident in Portugal you also need to appoint a fiscal representative by law. You will need to tell this to the Serviço das Finanças office when you apply for the number and complete the form. The fiscal rep is responsible for all your bills/debts in Portugal and for making sure that you get your bills/correspondence. It is usually someone like an accountant, financial adviser or legal rep, as the responsibilities are quite onerous.

Tax residency is a different matter. If you spend 183 days or more in Portugal then in theory you should complete an annual tax return (IRS return) to declare your worldwide income. I would suggest that you check out your tax implications with the UK tax office before you leave the UK. Portugal has an agreement with the UK to avoid double taxation.

Update [20150130], from an acquaintance:

Vi har haft vores hus i omkring 15 år. Vi købte det, da vi boede i England og havde mulighed for at rejse derned tit. Vi elsker Algarve. Men efter at vi flyttdee her til Californien, har det været svært at få tid og råd til at rejse derned ofte og derfor lejer vi det ud til ferie gæster, men i det lange løb er det nemmere hvis vi sælger det.

Jeg vil stærkt anbefale en ejendomsmægler, både pga sproget og fordi der er en del dokumenter man skal have udfyldt. Det er nemt at købe i Portugal. Der er ikke noget med alt det der under bordet osv som man ser det i Spanien. Portugesere er meget nemme at handle med.

Så vidt jeg ved, har de ikke nogle betemte regler med om man som udlænding ikke kan købe ejendom, som i Danmark, men der er nogle bestemte dokumenter man skal ha i orden, og det kan en ejendoms mægler hjælpe jer med. De er især på vagt overfor sorte penge.

Som alle andre steder skal man betale ejendoms skatter osv. Vi har et management firma nu, som tager sig af alt det, da vi bor så langt væk. Vi har også en portugisisk bank konto, så vi bedre kan flytte rundt på indtægter og udgifter, da det er kostbart at sende og modtage penge herfra US hele tiden.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.